Vroeg wakker worden en de zomertijd: 5 tips

zomertijd

Ouders van een kindje die vroeg wakker wordt, kijken waarschijnlijk uit naar aankomend weekend. De zomertijd gaat in en dat betekent op de klok een uurtje later wakker worden. Veel ouders hopen de routine van hun vroege vogel hiermee te kunnen opschuiven waardoor het probleem van (te) vroeg wakker worden is opgelost. Dit kan het geval zijn, maar is helaas altijd zo. Hier lees je hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Vroeg licht

Mensen en ook kinderen hebben een hele gevoelige biologische interne klok. Deze wordt ingesteld door onder andere licht en voeding. Doordat het nu vroeg licht is, kan een klein beetje licht er al voor zorgen dat ons lichaam vertelt om wakker te worden (verduisterende gordijnen zijn dus fijn!). Lees hier meer over dutjes in het licht of in het donker. Door invloed van hormonen slaap je aan het einde van de nacht minder diep, dus ook zonder teveel licht weet ons lichaam wanneer het ochtend is. Het lichaam raakt dus gewend aan om op een bepaalde tijd wakker te worden en voeding te krijgen.

Overgang van winter- naar zomertijd

Het vooruitgaan van de klok is dit een ideaal moment om te proberen om de biologische klok van jouw kindje net ietsje anders in te stellen. Hieronder een aantal tips voor hoe je deze overgang zo soepel mogelijk kunt laten verlopen en ervoor te zorgen dat de biologische klok van jouw kindje wat opschuift.

  • Zet geen wekker zondag en laat jouw kindje vanzelf wakker worden.
  • Je doorloopt daarna de normale routine van de dag, alleen schuift alles een uurtje op
  • Het is belangrijk om naast de dutjes, ook de voedingen op te schuiven. Voedingen hebben ook een grote invloed op onze biologische klok
  • Ga ’s ochtends naar buiten en pak veel licht mee
  • Probeer ’s avonds het licht wat te reduceren, met name wit/blauw licht van schermen of televisie.

Om een voorbeeld te geven: als je routine normaal is 5.30 wakker, 8.00 slaapje, 12.00 uur slaapje, bedtijd 18.00 uur, dan wordt dit zondag 6.30 uur wakker, 13.00 uur slaapje, 19.00 uur bedtijd. Alle dutjes, bedtijd én de voedingen schuif je dus een uurtje op.

Kinderen moeten soms best even wennen aan het verzetten van de klok, ook al is het maar een uurtje. Het kan dus even duren voordat de interne klok van je kindje zich aanpast naar de zomertijd.

Blijft jouw kindje last houden van te vroeg wakker worden? Neem dan contact met me op en dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Slaap lekker!

Volg Little Big Dreamers op Instagram of Facebook voor meer slaaptips.

Terug naar overzicht

Ook interessant...

Klaar voor verandering?

Download hieronder GRATIS 5 liefdevolle stappen naar meer slaap in de eerste 5 maanden.

Nieuwsbrief