Tweeling samen of apart slapen? 5 Tips

tweeling samen of apart slapen

Met de komst van een tweeling komen er een hoop (praktische) vragen en uitdagingen op je af. Hoe gaat de zwangerschap, hoe voed je twee kinderen tegelijk, wat als ze tegelijkertijd huilen, en ook niet onbelangrijk, hebben we straks dubbele gebroken nachten?

Tijdens mijn eerste weken als tweelingmoeder vond ik het slapen de grootste uitdaging. Uren waren ze wakker ’s nachts, vaak na elkaar. Dit veranderde na een tijdje, maar het slapen bleef een ‘dingetje’. Laat ik de tweeling samen of apart slapen? Samen in bed of is dat niet veilig? Hoe troost ik ze als ze allebei huilen? Moet ik dezelfde routine aanhouden of juist niet?

Als ervaringsdeskundige en als kinderslaapcoach geef ik jou graag handvatten om jouw tweeling om te onderzoeken wanneer je jouw tweeling samen of apart wil laten slapen en te zoeken naar een ritme dat voor jullie het prettigst werkt.

Tweeling samen of apart slapen?

Veel tweelingouders hebben de wens om hun tweeling samen op de kamer te laten slapen. Uit ervaring weet ik dat dit in de praktijk soms best lastig kan zijn! Ze worden van elkaar wakker of de slaapbehoeften kunnen gaan verschillen: het ene kindje heeft dan bijvoorbeeld meer slaap nodig dan de ander. Hieronder een paar tips voor het samen of apart laten slapen.

Wanneer je een pasgeboren tweeling hebt, wil je misschien weten of ze bij elkaar in bed kunnen slapen. Tweelingen vinden elkaars nabijheid erg fijn, ze zijn immers de hele zwangerschap bij elkaar in de buurt geweest. Uit onderzoek is gebleken dat tweelingen beter hun temperatuur weten te reguleren als samen slapen. Je kunt er daarom voor kiezen om jouw tweeling in hetzelfde ledikantje te laten slapen. Ik raad echter wel aan om dit alleen overdag onder toeziend oog te doen, omdat samen slapen ook risico’s met zich mee kan brengen. Het veiligst is om de kindjes ’s nachts in een eigen bedje op jullie kamer te laten slapen.

  • Geef je de tweeling de kans om aan elkaar geluiden te wennen

Baby’s zijn geen stille slapers. Ze maken geluiden die variëren van pruttelen en kreunen tot gilletjes of huilen. Tweelingen wennen vaak snel aan elkaar geluiden. Inmiddels kan bij mij de ene heel hard huilen ’s nachts en ligt de ander ligt ernaast met zijn billetjes omhoog lekker te slapen. Heel soms komt het voor dat de ander toch even wakker wordt, maar zich dan ook snel weer omdraait om verder te slapen. Dat was zeker niet direct zo. De eerste periode brengt het misschien wat meer onrust met zich mee en worden kindjes wat vaker wakker van elkaar, maar naar loop van tijd zullen ze heel erg aan elkaar en elkaars geluiden gewend raken.

  • Reageer niet al te snel

Als tweelingouder ben je geneigd om direct naar je kindje toe te vliegen wanneer hij een geluid maakt om te voorkomen dat de ander ook wakker wordt. Toch raad ik aan om niet té snel te reageren. Ondanks dat je misschien voorkomt dat je slapende kindje wakker wordt, kan het zijn dat je je andere kindje niet de gelegenheid geeft om te leren om zelf weer in slaap te vallen. Wacht dus een paar minuutjes voor je reageert.

  • Tijdelijk apart leggen

Je kunt ervoor kiezen om je tweeling tijdelijk apart van elkaar te laten slapen. Dit kun je bijvoorbeeld doen in situaties dat er eentje ziek is, in een sprongetje zit of wanneer je bezig bent met slaapcoaching van één van je tweeling. Laat dan je goede slaper ergens ander slapen, bijvoorbeeld in een campingbedje op een andere kamer. Goede slapers zijn vaak net wat flexibeler met slapen in een andere omgeving.

  • Overdag apart, ’s nachts samen

De meeste kindjes slapen ’s nachts makkelijker dan overdag omdat de slaapdrang dan hoger is. Ook ik merkte mijn tweeling overdag sneller van elkaar wakker werd dan ’s nachts. Overdag waren ze vaak samen aan het feesten wanneer ze samen op de kamer lagen. Je kunt er dan ook voor kiezen om jouw tweeling overdag apart te laten slapen en ’s nachts bij elkaar. Zo hebben wij een campingbedje op onze slaapkamer gezet waar de één van de tweeling overdag in slaapt.

  • Apart slapen

Er zijn situaties waarin het toch beter is om jouw tweeling apart te laten slapen. Bijvoorbeeld wanneer de slaapbehoefte heel erg verschilt en ze structureel van elkaar wakker worden en de slaap verstoord wordt. Dat lijkt misschien even lastig maar vaak wennen ze, maar ook jij, hier snel aan.

Hetzelfde ritme aanhouden met een tweeling

Alle tweelingouders zullen zich afvragen: moet ik mijn tweeling in hetzelfde (slaap)ritme houden of is het beter mee te gaan in hun individuele behoeften? Ook ik heb geworsteld met die vraag. Omdat wij ook nog een peuter hadden rondlopen, was het heel erg nodig om ergens wat rust te creëren. Dit lukte door (ongeveer) hetzelfde ritme aan te houden.

Een tweeling in hetzelfde ritme houden kan dus zorgen voor meer rust en voorspelbaarheid. De individuele (slaap)behoefte volgen kan ook fijn zin, vooral wanneer een van twee veel meer slaap nodig heeft. Er is geen goed of fout in: het echt een persoonlijke keuze dus kijk wat voor júllie het beste werkt.

Hieronder een paar tips om hetzelfde ritme aan te houden en ervoor te zorgen dat iedereen genoeg slaap krijgt:

  • Gebruik verschillende slaapplekken. Dit kunnen verschillende slaapkamers zijn, of een slaapje in de draagzak of wandelwagen als eentje te weinig heeft geslapen.
  • Maak de baby die langer slaapt wakker zodat ze weer op ongeveer hetzelfde tijdstip naar bed kunnen
  • Als één van de twee eerder in bed ligt of eerder wakker wordt, heb je wat één op één tijd om van te genieten. Deze momenten zijn soms best schaars met een tweeling!

Het zal soms een totale chaos lijken, maar onthoud: naar mate ze ouder worden, slapen ze steeds minder overdag. De dagen worden dus vanzelf steeds overzichtelijker! Het wordt vanzelf steeds iets makkelijker! Echt waar!

Heb je hulp nodig om jouw kindjes zelfstandig te leren slapen? Of wil je weten wat een goed schema is voor jouw tweeling? Met de slaapgids 4-12 maanden kun je hier zelfstandig aan werken. Liever persoonlijk contact? Dat kan via een los consult of een coachingstraject.

Sleep well!

Volg Little Big Dreamers op Instagram of Facebook voor meer slaaptips.

Terug naar overzicht

Ook interessant...

Klaar voor verandering?

Download hieronder GRATIS 5 liefdevolle stappen naar meer slaap in de eerste 5 maanden.

Nieuwsbrief