Peuter wil niet slapen! Wat moet ik doen?

Mijn peuter wil niet slapen! Een peuter heeft een eigen willetje. Dat zal je ook gaan merken als het op slapen aan komt. Ineens het middagdutje weigeren, niet meer alleen willen slapen of het slaapritueel bij bedtijd is een strijd of hij komt vaak zijn bed uit. Kortom: jouw peuter wil niet slapen. In dit artikel geef ik meer informatie en tips over hoe jij je peuter weer helpt slapen.
Ik geef je in dit artikel meer informatie over:
- Waarom willen peuters niet slapen?
- Hoeveel slaap heeft mijn peuter nodig?
- Peuter wil geen middagslaapje meer
- Peuter wil niet slapen bij bedtijd
- Komst van een broertje of zusje
- Wanneer de overgang naar een peuterbed?
- Tips wat je kunt doen als jouw peuter niet wil slapen/tips wat je kunt doen om jouw peuter beter te laten slapen
Waarom wil mijn peuter niet slapen?
Peuters zijn volop in ontwikkeling en beginnen steeds meer een eigenlijk persoonlijkheid te krijgen. Je kent vast de uitspraken ‘twee is nee’, ‘the terrible two’s’ of zelfs ‘the terrible three’s’ wel. Het is leuk dat ze een eigen persoontje worden, maar lastig is het soms ook. Peuter worden steeds onafhankelijker en je zult merken dat er ook rondom slapen nieuwe uitdagingen ontstaan.
Hoeveel slaap heeft mijn peuter nodig?
Gemiddeld heeft een peuter tussen 2 en 3 jaar 11 tot 12 uur slaap nodig ’s nachts. Vanaf 2,5 jaar wordt het middagdutje vaak afgebouwd van 1,5/2 uur tot er geen middagslaapje meer nodig is. Dit is vaan bij 3 tot 3,5 jaar. In deze overgangsfase is het heel normaal als jouw peuter de ene dag nog wel een kort middagslaapje wil doen en de andere dag niet. Kijk goed naar je kind en of hij vrolijk de dag door komt
Peuter wil geen middagdutje meer
Wanneer jouw peuter zijn middagslaapje niet meer wil doen, kan dit heel lastig zijn. Je ziet dat jouw peuter zijn slaapje nog wel nodig heeft, maar toch weigert hij. Het kan lang duren voor hij in slaapt valt of hij laat je duidelijk merken dat hij ‘helemaal niet moe is’. Toch is het goed, vooral bij jonge peuters, om het dutje wel aan te blijven bieden. Bij wat oudere peuters kun je het dutje inkorten tot 45 minuten of eens helemaal over te slaan. Zorg dan dat je rusttijd inbouwt en bedtijd wat vervroegt.
Peuter wil niet slapen bij bedtijd
Peuters kunnen alles uit de kast gaan trekken om ervoor te zorgen dat bedtijdritueel zo lang mogelijk duurt. Houdt een rustig en voorspelbaar bedtijdritueel aan en houd het daar ook bij. Door consequent te blijven geef je je peuter houvast. In dit artikel lees je tips over een bedtijd zonder strijd. Moeite hebben om in slaap te vallen bij bedtijd kan ook te maken hebben met teveel slaap overdag. Probeer in dat geval het dutje wat in te korten of, als je peuter 3 is, eens over te slaan.
Overgang van ledikant naar peuterbed
Veel ouders stappen vaak net iets te vroeg over van een ledikant naar een peuterbed. Mijn advies is om, zolang je peuter niet uit zijn ledikant klimt, dit eigenlijk zo laat mogelijk te doen, bij voorkeur zo rond het derde jaar of iets daarna. Pas dan kun je je peuter echt goed bij de overgang betrekken en snapt hij wat er van hem wordt verwacht. Wil je weten of je kind toe is aan de overgang van een ledikant naar een groot bed? Bekijk hier de 5 signalen.
Komst van broertje of zusje
Veel peuters krijgen een broertje of zusje wanneer zij 2 of 3 jaar oud zijn. De komst van een broertje of zusje betekent een grote verandering voor jouw peuter en dit kan ook effect hebben op het slapen. Ze hebben aandacht van hun ouders nodig en dit zoeken ze soms ’s avonds of ’s nachts. Het is daarom goed om één op één aandacht te geven aan jouw peuter overdag en om voor het naar bed gaan te zorgen voor quality time en liefdevolle aandacht voor het naar bed gaan.
Peuter wil niet slapen: 5 tips
- Houdt het bedtijdritueel rustig en hetzelfde. Breng rust en structuur aan.
- Blijf consequent en duidelijk
- Stel samen met je peuter regels rondom bedtijd en koppel hier een beloningssysteem aan vast
- Zorg voor een klein nachtlampje als jouw peuter bang is in het donker. Let er dan wel op dat dit geen wit licht geeft, maar rood omdat rood licht geen invloed heeft op de productie van melatonine
- Wanneer je het middagslaapje afbouwt, pas dan ook bedtijd aan om te voorkomen dat je kindje oververmoeid raakt aan het einde van de dag. Als peuter helemaal niet meer slaapt, is het goed om in de middag een rustmoment te creëren
Heeft jouw peuter lange tijd moeite met in slaap vallen, doorslapen of heb je twijfels over het midddagslaapje? Ik denk graag met je mee. Je kunt contact met me opnemen of een gratis kennismakingsgesprek inplannen.
Volg Little Big Dreamers op Instagram of Facebook voor meer slaaptips.