Nachtvoeding afbouwen: hoe doe ik dat?

nachtvoeding afbouwen

Een nachtvoeding afbouwen: een moment waar veel ouders naar uit kijken omdat je kindje dan gaat doorslapen. Maar wanneer is dit moment precies, hoe oud moet je kindje zijn en waar moet je op letten?

Ieder kind is anders. De ene baby slaapt de nachten zonder voeding al door bij 3 maanden, terwijl een ander kindje tot 9 maanden nog een nachtvoeding heeft. Ondanks dat dit per kind veel verschilt, is er een aantal factoren waarop je letten om te bepalen of jouw baby nog een nachtvoeding nodig heeft of dat het tijd is om deze te gaan afbouwen.

Wat is een nachtvoeding?

Een nachtvoeding is een borst- of flesvoeding tussen ongeveer 19.00 uur ’s avonds en 6.00/7.00 uur ’s ochtends. Sommige ouders kiezen ervoor om hun kindje natuurlijk wakker te laten worden een voeding, andere ouders kiezen voor een dreamfeed of droomvoeding.

Wat is een droomvoeding?

Een droomvoeding is een nachtvoeding die jij jouw kindje geeft op het moment dat je zelf naar bed, tussen 22.00 en 23.00 uur. Het doel hierachter is dat je kindje, en jij dus ook, een ruk kan slapen. Zonder droomvoeding kan het bijvoorbeeld zijn dat je kind om 1.00 uur wakker wordt voor een voeding, net op het moment dat jij net diep ligt te slapen. Een droomvoeding kun je slapend, half wakker of helemaal wakker geven, afhankelijk van wat jouw kindje het prettigst vindt.

Tot wanneer heeft je kindje een nachtvoeding nodig?

Zoals gezegd verschilt dit heel erg per kind en deze vraag is soms niet eenvoudig te beantwoorden. Over het algemeen hebben kindjes na 9 maanden fysiek gezien een nachtvoeding niet meer nodig (als je kindje overdag goed drinkt en eet) en wordt dit een gewoonte. Voeding is dan een slaapassociatie en jouw kindje heeft deze nodig om weer in slaap te kunnen komen.

Een handig schema voor het gemiddeld aantal nachtvoedingen per leeftijd vind je hier.

Vaak kunnen kindjes al eerder een nachtvoeding afbouwen. Een aantal factoren spelen hierbij een rol, bijvoorbeeld of jouw kind een gezond gewicht heeft en overdag genoeg voeding binnenkrijgt. Een goede indicatie om te kijken of jouw kindje nog een nachtvoeding heeft, is door te kijken hoe de voeding gaat: drinkt jouw kind veel en na minimaal 3 uur weer een volledige voeding? Of gaat de volgende voeding of allereerste voeding minder goed en heeft jouw kind geen grote honger? Als dat het geval is kun je starten met het afbouwen van een nachtvoeding.

Hoe ga ik een nachtvoeding afbouwen?

Kijk eerst naar de reden van het wakker worden. Het is heel normaal dat kindjes ’s nachts wakker worden na het afronden van een slaapcyclus. Wakker worden hoeft niet altijd te betekenen dat jouw kindje honger heeft. Hoe ga je te werk wanneer je een nachtvoeding wilt gaan afbouwen?

  1. Sluit honger uit

Krijgt jouw kindje overdag genoeg voeding binnen? Is hij niet hongerig bij de volgende nachtvoeding (minimaal 3 uur later) of niet bij de allereerste voeding van de dag? Dan is het tijd om een nachtvoeding te gaan afbouwen.

  1. Kan jouw kindje zonder jouw hulp in slaap vallen?

Ga ook na of jouw kindje zelfstandig, dus zonder jouw hulp, in slaap kan vallen. Als een borst- of flesvoeding gewenning is en dus niet nodig is omdat jouw kindje geen honger heeft, kun je direct beginnen met afbouwen van de nachtvoeding.

  1. Langzaam nachtvoeding afbouwen

Ik adviseer om hier ongeveer een week voor uit te trekken. Bij borstvoeding kun je elke 1 a 2 dagen steeds 5 minuten minder lang de borst geven. Bij flesvoeding kun je elke 1 a 2 dagen steeds 30ml minder geven.

Heb je hulp nodig om jouw kindje zelfstandig te leren slapen? Of wil je weten wat een goed schema is voor jouw kind? Met de slaapgids 4-12 maanden kun je hier zelfstandig aan werken. Liever persoonlijk contact? Dat kan via een los consult of een coachingstraject.

Sleep well!

Volg Little Big Dreamers op Instagram of Facebook voor meer slaaptips.

Terug naar overzicht

Ook interessant...

Klaar voor verandering?

Download hieronder GRATIS 5 liefdevolle stappen naar meer slaap in de eerste 5 maanden.

Nieuwsbrief