Hoe leer ik mijn baby doorslapen?

Een pasgeboren baby en gebroken nachten. Het hoort erbij! Als je zwanger bent, bereid je je daar al op voor. Een pasgeboren baby kan de nachten nog niet doorslapen omdat hij voeding nodig heeft en zijn ouders om zich veilig te voelen. Om je te helpen om jouw baby te laten doorslapen, geef ik je in dit artikel een aantal tips: hoe leer je jouw baby doorslapen?
Wanneer gaat mijn baby doorslapen?
De eerste weken staan de nachten in het teken van voedingen, luiers verschonen, nog een meer luiers verschonen. Veel knuffelen en boertjes laten, een wakkere baby, want: ze kennen het verschil nog niet tussen dag en nacht. Je weet: het hoort erbij.
Maar na weken, maanden of zelfs jaren horen die gebroken nachten er écht niet meer bij. Een stuk van 4 uur, 6 uur of zelfs langer achter elkaar doorslapen, zou toch moeten kunnen. Het goede nieuws: er is licht aan het einde van de tunnel….
Welke invloed heb jij op het doorslapen van jouw baby?
De eerste drie maanden heb je nog niet zo heel veel invloed op het slapen van jouw baby. Deze periode moet je dan ook vooral gebruiken om een band op te bouwen met jouw kleintje en hem te helpen wennen aan het leven buiten de baarmoeder.
Na 3-4 maanden komt hier verandering in… De structuur/routine die je aanbiedt, slaapgewoonten, slaapomgeving, vermoeidheidssignalen en de manier hoe je hierop reageert, hoe je reageert op wakker worden ’s nachts: al deze dingen hebben nu invloed op de slaap van jouw baby of peuter.
5 Tips waarmee je na 3-4 maanden aan de slag kunt om jouw kind te helpen doorslapen:
-
Dag vs. nacht
De nacht is eigenlijk een spiegel van de nacht. Als je betere nachten wilt, is het belangrijk om ook te kijken naar hoe het slapen overdag gaat (dutjes hoeven zeker niet al perfect te gaan!). Slaapt je baby niet teveel overdag zodat dit van de avond of de nacht af gaat? Te weinig slaap zorgt juist weer voor een oververmoeide baby, wat ook invloed heeft op het slapen ’s nachts. Bekijk ook of de slaapjes goed verdeeld zijn over de dag, waarbij de meeste/langste slaap tussen 9.00 en 15.00 uur gedaan wordt.
-
Heeft mijn baby honger?
Wordt mijn baby wakker omdat hij honger heeft of niet? Een vraag die veel ouders bezig houdt. Je kunt hierbij naar een paar dingen kijken: drinkt je baby ’s nachts meer dan overdag? Dan is het goed om een nachtvoeding eraf te halen. Is jouw baby hongerig tijdens de allereerste voeding van de dag? Dan heeft hij de nachtvoeding(en) nog nodig.
Als jouw kindje ook al vaste voeding krijgt, dit goed eet en ’s nachts nog wakker wordt voor meerdere nachtvoedingen, zorg er dan voor dat hij nog maximaal 1 voeding krijgt ’s nachts. Houd in de gaten hoe hongerig hij ’s ochtends is (punt hierboven). Je kunt dan bepalen of hij die ene nachtvoeding nodig heeft of dat hij wakker wordt vanwege gewoonte.
-
Donker, donkerder, donkerst
Soms kan een verandering in de slaapomgeving, de kamer waar je baby of kindje slaapt, al heel veel helpen! Kinderen op deze leeftijd slapen het beste in een donkere kamer. Dit helpt bij de productie van melatonine, het hormoon dat ons slaperig maakt. Check of de temperatuur op de kamer niet te warm of te koud is. Een temperatuur van 18-19 graden is ideaal. Bekijk ook of je kind niet wakker kan worden van geluiden en gebruik eventueel white noise om deze geluiden te weren.
-
Baby in slaap helpen vs zelf in slaap vallen
Bekijk hoe jouw baby of kind in slaap valt. Is dat meestal met jouw hulp? Geef je bijvoorbeeld een voeding waarmee je kindje in slaap valt of wieg je hem altijd in slaap? Dit kan ervoor zorgen dat jouw kindje na een slaapcyclus wakker wordt en niet weet hoe hij zonder jouw hulp zelf weer in slaap komt. Je kunt beginnen om de hulp die je geeft met het in slaap vallen, langzaam af te bouwen door steeds iets minder lang te voeden of te wiegen en te werken aan het leren om zelfstandig in slaap te vallen. Vanaf de 4 maanden slaapregressie kun je hiermee aan de slag.
-
Stop- pauzeer-luister-reageer
Hoe we reageren wanneer een kindje wakker wordt ’s nachts, heeft een grote invloed op het doorslapen. Een advies dat ik vaak mee geef aan ouders en welke vaak een grote impact heeft, is: stop – pauzeer- luister – reageer.
Het kan soms helpen om, vóórdat je op je baby reageert als hij wakker is geworden, de situatie probeert in te schatten. Wacht even, luister en observeer wat er gebeurt. Door te luisteren naar bijv. het huiltje leer je steeds beter de situatie in te schatten en daardoor op een passende manier te reageren. Want niet elk huiltje is hetzelfde, een baby kan huilen door vermoeidheid, uit protest, omdat hij honger heeft of jou echt even nodig heeft. Dus stop, pauzeer, luister en reageer.
De nachten doorslapen is voor iedereen anders. Sommige ouders vinden dat ze hebben doorgeslapen als ze 4 uur aan een stuk hebben geslapen, anderen vinden dat bij 12 uur. Zorg er in ieder geval voor een doel dat past bij de leeftijd van jouw kindje en dan worden de nachten vanzelf steeds langer. Kom je er niet uit? Ik denk graag met je mee. Je kunt contact met me opnemen voor een (kosteloos) kennismakingsgesprek. Ga je liever zelfstandig aan de slag? In mijn slaapgids voor kinderen van 4-12 maanden vind je handige voorbeeldroutines én diverse slaapcoachmethoden om jouw baby te leren de nacht door te slapen.