Help ik heb een vroege vogel

Early birds of vroege vogels: jouw kindje wordt (veel) te vroeg wakker. Wat is te vroeg wakker worden en wat kun je eraan doen?

Het is normaal dat kinderen op tijd wakker worden. Maar wat is nou ‘normaal’? Het antwoord daarop is alles na 6.00 uur. Het meest ideale is om de dag te beginnen ergens tussen 6.00 en 7.30 uur.

Waar moet je op letten bij te vroeg wakker worden?

  • De vaardigheid om zelf weer in slaap te kunnen vallen. Spenen of veel nachtvoedingen kunnen bijvoorbeeld redenen zijn waardoor jouw kind lastig zelf weer in slaap komt
  • Oververmoeidheid is ook een veelvoorkomende reden voor te vroeg wakker worden. Het kan tegenstrijdig lijken, maar eerder op bed leggen kan een oplossing zijn
  • Slaapomgeving: let op de kamertemperatuur en of jouw kindje warm genoeg gekleed is. In de vroege morgen daalt onze lichaamstemperatuur. Kindjes kunnen het dus koud krijgen en daardoor wakker worden. Zorg er ook voor dat de kamer donker en stil is. Gebruikt eventueel white noise om omgevingsgeluiden te blokkeren.
  • Bekijk de timing van het eerste slaapje: te vroeg je kindje weer in bed leggen kan ervoor zorgen dat hij vroeg wakker blijft worden.
  • Is jouw kind ouder dan 6 maanden? Overweeg dan om ’s ochtends eerst vaste voeding te geven, zoals brood en daarna pas een melkvoeding.
  • Heb je al het bovenstaande geprobeerd en blijft jouw kindje te vroeg wakker worden? Ik help je er graag mee!Liefs, Marlies
Terug naar overzicht

Ook interessant...

Klaar voor verandering?

Download hieronder GRATIS 5 liefdevolle stappen naar meer slaap in de eerste 5 maanden.

Nieuwsbrief