Een babyslaapzak: comfortabel en veilig slapen

babyslaapzak

Na de eerste maanden komt een punt dat jouw baby veel meer begint te bewegen en de dekens in bed niet meer blijven liggen. Of het moment is daar om jouw baby te gaan uitbakeren. Een babyslaapzak is dan heel handig om jouw kindje fijn en veilig te laten slapen. In deze blog lees je alles over de slaapzak.

Waarom een babyslaapzak?

Een slaapzak is een hele veilige en comfortabele manier van slapen voor jouw baby. Zodra je baby beweeglijker wordt blijven dekentjes of lakens moeilijk op hun plek liggen. Dit kan ervoor zorgen dat jouw kindje onder de dekentjes komt te liggen of dat hij het koud krijgt wanneer de dekens afschuiven. Dit zijn een aantal redenen om te kiezen voor een babyslaapzak:

  • Je baby blijft op temperatuur als hij slaapt. Een laken of dekentje kan je baby makkelijk van zich af trappen. Daarnaast kun je bij elke seizoen of tempreratuur de juiste slaapzak kiezen.
  • Veiligheid: met een slaapzak hoef je geen dekens in bed te gebruiken. Dit is, met name voor jongere baby’s, veel veiliger.
  • Geborgen gevoel: vooral wanneer een baby ingebakerd is geweest, biedt een slaapzak een geborgen gevoel.
  • Positieve slaapassociatie: een slaapzak wordt onderdeel van het bedritueel wanneer jouw kindje gaat slapen. Het aantrekken van de slaapzak is voor veel kindjes een positieve associatie en een ‘cue’ dat het tijd is om te gaan slapen.
  • Als jouw baby ergens anders slaapt, kun je altijd zijn vertrouwde slaapzak meenemen.
  • Begint jouw kindje met staan of lopen? Met een slaapzak klimt jouw kindje met snel uit bed.

Baby slaapzak: vanaf wanneer?

In principe kun je vanaf de geboorte al gebruikmaken van een babyslaapzak. Onrustige baby’s vinden het echter vaak nog fijn om ingebakerd te worden. Hiervoor zijn speciale inbakerdoeken of inbakerslaapzakken te koop. Je kunt jouw kindje dus direct een slaapzakje aantrekken of dit doen wanneer je klaar bent met inbakeren.

Vaak dragen kinderen een slaapzak tot zij ongeveer 2,5 jaar zijn. Langer kan ook; hiervoor zijn speciale peuterslaapzakken. Vanaf 2 jaar is het veilig om jouw kindje onder een deken of dekbed te laten slapen.

Welke maat kies voor een babyslaapzak?

Het is belangrijk om de juiste maat babyslaapzak aan de schaffen. Bij een te grote maat kan je baby naar beneden in de slaapzak zakken of erin verstrikt raken. Bij een te kleine maat hebben de beentjes niet genoeg ruimte waardoor dit heel oncomfortabel is.

De maten van een slaapzak lijken meestal op die van kledingmaten als is de range wat groter. Je bepaalt de juiste maat aan de hand van de lengte van jouw kindje, de armsgaten en de boord. Je kunt een slaapzak passen door deze aan te trekken en te kijken of deze niet alleen qua lengte goed is, maar ook door te kijken of je baby zijn armpjes niet uit de mouwen kan trekken met de slaapzak dicht en of de halsboord niet over het hoofdje van jouw baby heen kan.

Matentabel baby slaapzak

Leeftijd baby                     Lengte baby                      Maat slaapzak

0-3 maanden                          50-60 cm                               60 of 50/62

3-6 maanden                          60-70 cm                               70 cm of 68/80

6-12 maanden                        70-80 cm                               80 cm of 68/80

12-18 maanden                      80-90 cm                               90 cm of 86/104

18-24 maanden                     90-110 cm                              110 cm of 104/110

Deze maattabel is een indicatie. Geen kind is hetzelfde dus check altijd of de slaapzak jouw kindje goed past.

Welke slaapzak bij welke temperatuur?

Het is belangrijk dat jouw kindje het niet te warm of te koud heeft tijdens het slapen. Met een slaapzak kun je dit goed reguleren. Een goede kamertemperatuur is rond de 18/19 graden.

Elke slaapzak heeft een TOG-waarde. Deze waarde geeft aan in welke mate een product lichaamswarmte vasthoudt. Hou kouder de omgeving, hoe hoger de TOG-waarde. Je kunt dit dus als hulpmiddel gebruiken om de juiste slaapzak te kiezen. Je vindt hier een tabel met temperaturen en bijbehorende TOG-waarden.

Soorten slaapzakken

Zomer slaapzak

Een zomerslaapzak is dun waardoor je je baby koel kunt laten slapen. De slaapzak is niet gewatteerd en heeft vaak mouwen die je eraf kunt ritsen.

Voorbeeld zomerslaapzak

zomerslaapzak

Slaapzak Little Dutch

Winterslaapzak

Een winterslaapzak houdt jouw kindje heerlijk warm in de winter. De slaapzak is gewatteerd en heeft gewatteerde mouwen.

Voorbeeld winterslaapzak

winterslaapzak

Slaapzak Jollein

Vierseizoenenslaapzak

Een vierseizoenenslaapzak kun je het hele jaar door gebruiken. Deze variant heeft een uitvoering de binnen en buitenvoering van elkaar af kunt halen en de mouwen zijn afritsbaar. Tijdens de zomerperiode gebruik je alleen de binnenvoering en tijdens winter slaapt jouw kindje in de totale slaapzak.

Voorbeeld 4 seizoenenslaapzak

Slaapzak Puckababy

Tips voor het gebruik van een slaapzak

Nog een aantal dingen zijn handig om te weten over het gebruik van een slaapzak:

  • Zorg ervoor dat je twee slaapzakken hebt, zodat je de slaapzak regelmatig kunt wassen
  • Pas de slaapkleding aan aan de temperatuur en het soort slaapzak
  • Check de slaapzak regelmatig op loszittende draadjes en of de ritssluiting nog goed is

 

Volg Little Big Dreamers op Instagram of Facebook voor meer slaaptips.

Terug naar overzicht

Ook interessant...

Klaar voor verandering?

Download hieronder GRATIS 5 liefdevolle stappen naar meer slaap in de eerste 5 maanden.

Nieuwsbrief