Bedtijd battles met peuters

peuter bedtijd strijd

Nog een verhaaltje lezen, weigeren om de pyjama aan te trekken, een ander liedje willen zingen…. Een strijd met je peuters tijdens bedtijd is voor veel ouders herkenbaar. Dat is niet alleen heel vermoeiend, maar ook jammer, want bedtijd is een heel fijn moment om samen de dag af te sluiten. Een paar tips om bedtijd zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Wat is een goede bedtijd voor mijn peuter?

De meeste peuters gaan tussen 19.00 en 20.00 uur naar bed. Dit is afhankelijk van het middagslaapje? Is jouw peuter net van zijn middagslaapje af, leg hem dan iets eerder in bed om oververmoeidheid te voorkomen.

Geef je peuter keuze en voorkom bedtijdstrijd

Geef je peuter een keuze over ‘kleine dingen’, zoals welke pyjama hij aan wil of welk boekje hij wil lezen. Dit geeft hem het gevoel dat hij bij het proces wordt betrokken en er controle over heeft.

strijd bedtijd peuter

Zorg voor een voorspelbaar bedtijdritueel

Zorg voor een rustig en voorspelbaar bedritueel, zoals tandenpoetsen, samen een boekje lezen, even knuffelen en een kus en dan het licht uit om te slapen. Als je dit altijd in een vaste volgorde doet, geeft dit je peuter houvast en weet hij wat er gaat komen. Stel grenzen en wees hierin consequent. Een bedtijdritueel moet niet te lang duren, maar het is belangrijk om er wel de tijd voor te nemen.

Meer weten over slapen en peuters? Lees hier meer wanneer jouw peuter niet wil slapen.

Sluit de dag samen positief en ontspannen af en probeer het bedtijdritueel ook te zien als een ontspannen moment voor jezelf!

Heeft jouw peuter lange tijd moeite met in slaap vallen, doorslapen of heb je twijfels over het midddagslaapje? Ik denk graag met je mee. Je kunt contact met me opnemen of een gratis kennismakingsgesprek inplannen.

Volg Little Big Dreamers op Instagram of Facebook voor meer slaaptips.

Terug naar overzicht

Ook interessant...

Klaar voor verandering?

Download hieronder GRATIS 5 liefdevolle stappen naar meer slaap in de eerste 5 maanden.

Nieuwsbrief