Baby wil niet in eigen bed slapen

Het is een veelvoorkomend ‘probleem’: baby’s die moeite hebben om in hun eigen bedje te slapen. Maar het is alleen een probleem als jij het zo ervaart. Wel kan het zij zijn dat het slapen in een co-sleeper, wiegje of ledikant veiliger kan zijn. Daarnaast is slapen in bed vaak rustiger (minder prikkels) en de kwaliteit van slaap beter waardoor het meer herstellend is.

Hieronder 4 tips hoe jij je kindje in bed kunt laten slapen

  • Let op de wakkertijden: timing is alles! Leg je je baby te vroeg in bed, dan is hij nog niet moe genoeg en kan daarom protesteren als hij in bed gelegd wordt. Als jouw kindje te lang wakker is, kan dat zorgen voor oververmoeidheid waardoor slapen ook lastiger wordt. Let daarom op de juiste wakkertijden die horen bij de leeftijd van jouw kindje.
  • Een goede slaapomgeving: zorg dat het kamer waar je kindje slaapt optimaal is om goed in te kunnen slapen. Dit betekent een veilig bedje en een kamertemperatuur rond de 18 graden. Zorg ervoor dat de kamer donker is, ook voor dutjes overdag. Dit stimuleert de aanmaak van melatonine; het hormoon dat slaap bevordert.
  • Zorg voor een rustgevend slaapritueel: probeer voor elk slaapje hetzelfde slaapritueel aan te houden. Dit zorgt ervoor dat het herkenvaar wordt en het een ‘cue’ wordt voor jouw baby om te gaan slapen. Zorg ervoor dat de ritueel rustgevend en kalmerend is.
  • Begin bij het ochtendslaapje: doet jouw baby nog helemaal geen dutjes in zijn eigen bed? Begin dan met één slaapje en neem hiervoor de ochtenddut. Dit is bij de meeste baby’s het makkelijkste slaapje.
  • Schrikt jouw baby wakker als je hem net in bed hebt gelegd? Lees hier meer tips en informatie over slapend wegleggen.

Het leren slapen in bed kan een lastig proces zijn! Kom je er niet uit? Neem dan contact met me op en ik help je graag verder.

Terug naar overzicht

Ook interessant...

Klaar voor verandering?

Download hieronder GRATIS 5 liefdevolle stappen naar meer slaap in de eerste 5 maanden.

Nieuwsbrief