Baby slapend wegleggen (en weer wakker schrikken)

slapend wegleggen

Je baby is net eindelijk wiegend bij je op de arm in slaap gevallen. Je wilt je baby slapend wegleggen en op het moment dat hij zijn matras raakt, schrikt je baby weer wakker. Herkenbaar?

Waarom schrikt mijn baby wakker?

Er zijn verschillende redenen waarom jouw baby wakker schrikt als hij slapend wordt weggelegd. Dit zijn de 3 meest voorkomende redenen:

  • De timing van het in bed leggen
  • De manier waarop je kindje in bed wordt gelegd
  • Een slaapassociatie

De timing van het slapend wegleggen

Het moment waarop jij jouw baby slapend in bed legt, kan ervoor zorgen dat hij wakker schrikt. Dit zit zo: een baby doorloopt verschillende fases in een slaapcyclus. Tijdens deze slaapcyclus zijn er een aantal momenten dat jouw kindje makkelijk wakker kan worden. Dit is tijdens de lichte slaapfase en tijdens de overgangen naar de verschillende fases. Als je jouw kindje slapend in bed wilt leggen, wacht dan tot hij in zijn diepe slaapfase zit. Dit is tussen de 20 en 30 minuten nadat hij in slaap is gevallen.

De manier waarop je kindje in bed wordt gelegd

Wist je dat het wakker worden vaak ook te maken heeft met de manier waarop jouw baby slapend in bed wordt gelegd? Dit heeft te maken met het gevoelige evenwichtsorgaan van baby’s.

Wanneer je je baby voorzichtig in bed legt, raakt het hoofdje vaak (onbewust) als eerste het matras en daarna de billen en de voeten. Omdat het hoofdje hierdoor iets achterover is, ook al is het maar een heel klein beetje, geeft dit voor baby’s een heftige prikkel waardoor ze wakker schrikken.

Hoe kan ik mijn kindje slapend wegleggen?

  1. Leg je baby eerst met zijn billen op het bed, daarna de voeten en dan langzaam het hoofdje neerleggen
  2. Houd de armen van je kindje nog heel even vast en laat ze dan langzaam los

Een slaapassociatie

Hele jonge baby’s vallen elk moment van de dag in slaap wanneer ze moe zijn. Dit komt doordat de biologische klok nog niet is ontwikkeld. Je baby zal dus de eerste weken veel bij jou (op de arm) in slaap vallen. Bovenstaande tips kun je dan gebruiken om jouw kindje niet wakker te laten schrikken als je hem slapend in zijn bedje legt.

Als baby’s ouder worden, kan het ook zijn jouw kindje nog niet geleerd heeft om zelf in slaap te vallen. Kinderen die altijd slapend in bed worden gelegd slapen lichter en zijn veel alerter waardoor ze makkelijk wakker worden. Als jouw kindje jou nodig heeft om in te slapen of weer in slaap te vallen als hij even wakker geworden is, dan spreek je over een slaapassociatie. Dit kan zorgen voor korte slaapjes, vaak wakker worden ’s nachts, huilend wakker worden of huilen als je kindje naar bed wordt gebracht of steeds moeizamer in slaap vallen. Want om je kindje in slaap te krijgen, ben je steeds langer en langer bezig om dit te laten lukken.

Een slaapassociatie kun je gelukkig afbouwen, waardoor jouw kindje leert om zelf in slaap te vallen en jij hem niet meer wiegend of slapend hoeft weg te leggen! In dit artikel lees je nog meer informatie over hoe jij je baby kunt leren om in zijn eigen bedje te slapen.

Wil je hier zelf mee aan de slag? Dat kan met behulp van de slaapgidsen. Hierin staat alles wat je nodig hebt om jouw baby te leren slapen, zoals voorbeeldroutines en slaapcoachmethoden.

Iets meer hulp nodig? Weet dat ik je graag help! Je kunt gratis een kennismakingsgesprek inplannen. Dit doe je hier.

Volg Little Big Dreamers op Instagram of Facebook voor meer slaaptips.

Terug naar overzicht

Ook interessant...

Klaar voor verandering?

Download hieronder GRATIS 5 liefdevolle stappen naar meer slaap in de eerste 5 maanden.

Nieuwsbrief