Mijn 4 maanden oude baby slaapt ineens slecht: slaapregressie?

Mijn baby is 4 maanden en slaapt ineens niet: slaapregressie?

En toen was daar de 4 maanden slaapregressie…. ‘Ik dacht net een lekker ritme te hebben, het slapen ging goed en ineens wordt mijn baby heel vaak wakker’. Dit hoor ik heel vaak bij ouders die een baby hebben tussen de 3 en 5 maanden. Rond de leeftijd van ongeveer 4 maanden gaan baby’s een slaapregressie door. In deze blog leg ik uit wat een slaapregressie inhoudt én geef ik tips hoe je deze periode je baby kunt helpen om beter te slapen.

De 4 maanden slaapregressie

Rond de 4 maanden maken baby’s een grote stap in hun ontwikkeling in hun slaapritme. Hoeveel het een ontwikkeling is, wordt dit in de wereld van het slaapcoachen een slaapregressie genoemd: het is een tijdelijke periode waarin jouw baby ineens slechter slaapt.

Tussen de 3 en 5 maanden leert jouw baby langere stukken achter elkaar door te slapen. Dit komt doordat de slaapcyclus ’s nachts in deze periode langer wordt, vaak van 1,5 uur naar 3-4 uur. Na een slaapcyclus wordt een baby eventjes wakker, net als volwassenen. Het enige verschil is dat baby’s nog moeten leren om “zich om te draaien” en weer verder te slapen.

Slaapregressie: wat kun je ervaren?

Tijdens slaapregressies hebben de meeste baby’s meer moeite met het in slaap vallen of weer in slaap komen als ze even zijn wakker geworden. Dit kan ervoor zorgen dat baby’s oververmoeid raken waardoor het nóg lastiger is om in slaap te vallen.

Hier kun je tijdens een slaapregressie tegenaanlopen:

  • (veel) vaker wakker worden ’s nachts en weer moeilijk in slaap te krijgen
  • Een ander slaapritme: minder lang of minder vaak
  • Korte hazenslaapjes overdag
  • Moeite om in slaap te vallen
  • In bed oefenen van fysieke ontwikkelingen, zoals omrollen

Hoe help ik mijn 4 maanden oude baby doorslapen?

  • Houdt in deze periode zoveel mogelijk routine en voorspelbaarheid aan in voedingen en dutjes. Een slaaproutine die gebaseerd is op de juiste wakkertijden kan zowel jou als jouw baby meer houvast geven. Hier lees je meer over de gemiddelde wakkertijden per leeftijd.
  • Zorg voor een consistent, voorspelbaar en rustgevend bedtijdritueel.
  • Laat je baby slapen in een koele en donkere kamer.
  • Overweeg witte ruis: dit geeft een rustgevend geluid en blokkeert omgevingsgeluid waarvan jouw baby wakker kan worden.
  • Je kunt vanaf deze periode aan de slag om jouw baby steeds meer zonder jouw hulp in slaap te laten vallen. Laat je baby niet huilen maar begeleid hem in het leren zelfstandig in slaap te vallen. Dit helpt hem uiteindelijk met doorslapen.

De slaapregressie van 4 maanden duurt over het algemeen niet lang en gaat vanzelf weer over. Toch kan het best pittig zijn als je baby zo slecht slaapt, terwijl dat juist net een beetje goed ging. Onthoud dat een slaapregressie uiteindelijk juist eindigt in meer en beter slaap, want de slaapcycli zijn immers langer geworden.

Wil je toch graag wat hulp er overleggen hoe te handelen? Je kunt met me contact opnemen. Ik denk dan graag met je mee over wat voor jullie de meeste manier is om door de 4 maanden slaapregressie heen te komen.

Volg Little Big Dreamers op Instagram of Facebook voor meer slaaptips.

Terug naar overzicht

Ook interessant...

Klaar voor verandering?

Download hieronder GRATIS 5 liefdevolle stappen naar meer slaap in de eerste 5 maanden.

Nieuwsbrief